donderdag 18 juli 2013

Van Friesland over Groningen naar de provincie Drenthe.






 





 
2 dagen waarin we toch weer zo’n 115 km zullen fietsen.  Het begon al goed we waren nog maar een half uurtje ver of daar hadden we onze eerste lekke band van deze tocht al.  Aida haar 24’’ achterwiel stond plat. Geen ontkomen aan: dit wordt een binnenband vervangen. Dankzij een zacht Hollands gazonnetje was dit snel gefikst en konden we onze tocht verder zetten. Langs sloten, eindeloze aardappelvelden (best mooi die bloeiende witte en paarse velden). Maar vooraleer je al deze aardappelen hebt opgegeten,  zal je toch heel wat bakjes patat verkocht hebben J. Ook toch wel zonde van die eindeloze monoculturen. Mij maak je niet wijs dat er hier vruchtafwisseling gebeurt . Gelukkig komen we dankzij de betere ruimtelijke Nederlandse ordening ook vaak door mooie bossen en met het Noorderveld  naar Zeijen ook door de prachtige heide. Over grindpaden maar ook over oude kasseiwegen aangelegd met de keien uit de laatste ijstijd. Langs de dorpjes met hun mooie reuzehoeven en de smetteloos onderhouden paardenmaneges. Veel afzonderlijke fietspaden maken van Nederland toch wel het land van de fietser. Al moet ik toegeven dat de fietsvriendelijkheid in vergelijking met een aantal jaren geleden toch wel sterk gedaald is. Waar vroeger elke autobestuurder gestopt zou zijn,  als je als fietser de weg wil oversteken, is dat nu echt wel voorbij. Spijtig, misschien zit de verindividualisering van deze maatschappij sinds Pim Fortuyn en zeker Wilders hier wel voor iets tussen??  Hopelijk verandert dit weer snel want Nederland is zulk een prachtig fietsland.

Na 75 km bereiken we de boswachterij Borger. Wat een prachtig bos van nog geen 80 jaar oud. Ooit geplant om aan de crisis van de jaren ’30 te ontsnappen en nu een monument van bosbeheer op de  Hondsrug. We overnachten er op het natuurkampeerterrein van staatsbosbeheer.

De ochtend erop bezoeken we er het Boomkroonpad dat ons meeneemt tot op een hoogte van 22,5 meter in de kruinen van de lariksen en beukenbomen. Hier kan je kijken over het eindeloze bos en eens op de vaste grond genieten van wandelingen doorheen een rustig beukenwoud. Het is al na 13 uur als we onze tocht aanvatten naar Sellingen tegen de Duitse grens. We verlaten de boswachterij en fietsen langs kanaaltjes, vennetjes en eindeloze akkervelden op weg naar onze nieuwe rustplaats: camping de Papaver aan een meer dat ontstaan is ten gevolge van zandwinning. Wat ons opvalt onderweg is dat dit een heel ander Nederland is en dat er hier heel wat ontvolking moet zijn want om de 3 huizen is er wel eentje te koop. Maar morgen ontdekken we dit gebied wel weer verder. En terwijl ik dit tekstje schrijf beweegt er achter ons vanalles in het struikgewas. Is het een mens, een groot dier of een allerschattigst????? Dat tussen de tent en onze bob zak op zoek gaat naar allerlei lekkers!!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten